De Friese Popawards: de winnaars!

21.02.2021 #friese-popawards

Zaterdag 20 februari werden de Friese Popawards uitgereikt. De show die in eerste instantie ‘live’ en voor publiek zou plaatsvinden in december, is uiteindelijk omgetoverd tot een integrale -maar vooraf opgenomen- TV-uitzending waarin optredens, interviews en de bekendmaking van de prijswinnaars elkaar afwisselden. Enkele interviews waren al gepland en opgenomen in december; hierin werd door enkele makers en projectinitiators teruggeblikt op 2020: het jaar dat zoveel te lijden heeft gehad door de impact van Covid-19.

Voor de uitreikingen en enkele optredens werd neergestreken in Franeker. Theater de Koornbeurs vormde dit keer het sfeervolle decor voor de aangepaste uitreikingen. De winnaar van afgelopen Kleine Prijs voor Singer-songwriters (Amarens de Boer) en de winnaar van de Kleine Prijs voor bands (Cloudsurfers) speelden korte sets; en de show werd afgesloten met een optreden van WTRVLD; één van de muzikale projecten van het 8501Indie-collectief.

Bij de popawards waren er prijzen te vergeven voor de Beste Videoclip, de Song van het jaar, de Beste Nieuwkomer, de Bernlef Priis en de Friese Popprijs.

 

Song van het jaar

In samenwerking met 3voor12 werd een longlist aangelegd met de beste nummers van 2020. Vervolgens was het aan het publiek om op de beste liedjes te stemmen. Uiteindelijk ging de winst naar Hiemstrowski & producer Vintouch met het nummer Diepe dalen.

 

Beste Videoclip

In 2020 werden er de nodige mooie video’s geproduceerd. Inzendingen kwamen er uit alle genres (hiphop, rock, singer-songwriter e.a.). Ook leverde het een erg divers palet van verschillende soorten video’s op: energieke live-performances, betoverende animatievideo’s, filmische vertellingen etc. In deze categorie kwamen Joey’s Midnight Club, YannO (& Puri & Adje) en Blondeau bovendrijven. De uiteindelijke winnaar bleek YannO te zijn, met zijn vette track ‘Loco‘, waarvoor AVE films, onder leiding van Mats Kribben en Redmer Tjeerdsma de clip produceerde.

 

Beste Nieuwkomer

Ondanks een door Corona geteisterd jaar kwamen er gelukkig toch de nodige nieuwe acts in het vizier. In deze categorie waren er nominaties voor Amarens de Boer, Arie & Assindewaris, CLOUDSURFERS en Krissie. Drie van deze vier hebben hun kunsten kunnen laten zien in de verschillende contests van Friesland Pop; waaronder Krissie (Bring it on!) en Amarens de Boer (Kleine Prijs voor Singer-songwriters). De uiteindelijke Beste Nieuwkomer: CLOUDSURFERS! Na het winner van de Kleine Prijs van Fryslân (voor bands), het uitbrengen van de nodige garage-rock-singles EN het winnen van ‘talent van het jaar’ in het Noordelijk Popgala kunnen er weinig mensen om deze band heen.

 

Berlef Priis

Deze prijs van de Provincie Fryslân voor de act die veel heeft betekend voor de Friese taal in de popcultuur wordt al enkele jaren op de avond van de Popawards uitgereikt. Voor deze speciale uitzending stapte gedeputeerde Sietske Poepjes met een bos bloemen, bubbelwijn (en de prijs zelf) af op de uiteindelijke winnaar. De genomineerden waren: It Dockumer Lokaeltsje, Piiptsjilling en Weima & vd Werf. De prijs ging uiteindelijk naar It Dockumer Lokaeltsje. De band is de laatste jaren weer is opgeleefd en heeft nieuw werk en projecten toegevoegd aan hun indrukwekkende CV. Ze is van niet te onderschatten waarde voor de Friestalige popmuziek: altijd eigenzinnig, dwars en humorvol.

 

De Friese Popprijs

Door Corona waren er geen grote evenementen in 2020; evenmin hebben Friese artiesten zich heel sterk kunnen profileren. De genomineerden laten zich daarom kenmerken als ondersteunende (stille) krachten: collectieven of personen die ontzettend belangrijk zijn voor de Friese popcultuur maar niet altijd vooraan op het podium staan. Deepgrooves bijvoorbeeld; een partij die al jaren de vinylperserij vanuit de Blokhuispoort bestiert. En die doen dat zo goed dat ze een internationale speler zijn geworden; voor allerlei markten, genres en stijlen  werk leveren. Maar bovenal: nooit de lokale artiesten vergeten. Daarom zijn ze voor Friesland van groot belang.

Festivalproducent, boeker en ondernemer Paul van Berlo is ook een voorname speler. Met Asteriks en Freeze-festival als basis doorgegroeid naar een grote naam in de metalwereld met festivals als Into the Grave, Into The Void en (buiten Friesland) Dynamo Open Air. Met Loudnoise ook onderdeel van een festival-organisatie en bookingsagency; en tevens gangmaker bij Cupking: een bedrijf dat zich richt op de recyclebare festival-bekers.

De laatste nominatie is voor 8501Indie. Dit collectief uit Joure heeft afgelopen jaren zelfstandig een muzikale broedplaats opgetuigd, een studio-, repeteer- en optreedplek voor alle bands die (zijdelings) betrokken zijn in deze groep. Gaandeweg treed het collectief meer naar buiten en organiseert ze (al dan niet in samenwerking met andere partijen) kleine events. Er is een niet aflatende stroom releases voortgekomen uit dit collectief, juist ook in 2020.

Hoewel alle drie genomineerden een meer dan verdiende winnaar zou zijn geweest is de uiteindelijke keuze gevallen op: 8501Indie. Het collectief treed daarmee toe aan de mooie lijst met Popprijs winnaars waaronder Meindert Talma, The Homesick, 3voor12Friesland, Elske DeWall en JOOST.

Friesland Pop wil alle genomineerden, optredende artiesten, sponsoren, medewerkers van filmteams, De Koornbeurs en alle verder betrokkenen hartelijk bedanken voor de medewerking aan deze editie van de Friese Popawards! We hopen uiteraard dat we volgend jaar weer met elkaar en in levende lijve kunnen proosten!

Beeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag PopawardsBeeldverslag Popawards