Jury deelt maar liefst drie halve finale tickets uit bij ‘Kleine Prijs’ voorronde in Franeker

26.05.2021 #franeker #indie #kleine prijs #singer-songwriter

Het prachtige theater De Koornbeurs in Franeker was afgelopen zondag het decor voor de tweede voorronde van de Kleine Prijs van Fryslan. Na de hiphoppers, een week eerder lag het accent bij deze voorronde op de singer-songwriters en de indiepop, met zes zeer diverse acts aan de start, waaronder enkele bekende gezichten.

Voor een select groepje bezoekers (aanhang en jury) en een honderdtal kijkers thuis zullen zes acts strijden om twee startbewijzen voor de halve finales van de Kleine Prijs van Fryslan in juni. Al snel blijkt dat deze voorronde louter gezien gaat worden door de aanwezigen in de Koornbeurs, door technische problemen werkt de livestream niet en zal er afgegaan moeten worden op de objectiviteit van de jury, ook nu weer bestaande uit de muzikanten Inge de Vries (Electric Hollers, ex-Blisss en Pendants), Emilie Blom (muziekjuf bij Studio Pingpop en muzikant bij Mimile en voorheen The Scene), Steve Bergsma (zanger Boozeabitch en voorzitter van Stichting de Kortsluiting) en Theo van der Veer (cultureel ondernemer bij Veer Agency en AudioSport Records). Aan hen, wederom de ondankbare taak het kaf van het koren te scheiden en appels met peren en misschien wel tomaten te vergelijken.

Aan singer-songwriter Juli de eer om het bal te openen. Met een mooie stem en mooie dromerige traditionele singer-songwriterliedjes, waarbij ze zichzelf begeleid op gitaar en vleugel. En van de ene singer-songwriter solo is het een kleine stap naar de anders singer-songwriter, met band: Cobi. Met leuke Nederlandstalige liedjes, die gaan over het leven is Cobi en haar drie muzikanten een band met potentie.

De derde act die het podium beklimt is een oude bekende, Skyline Avenue, het eenmansproject van Martin Schoon. Vorig jaar behaalde hij de finale van de Kleine Prijs en met een arsenaal aan experimentele liedjes en een gewaagde set doet hij dit jaar opnieuw een gooi naar de hoofdprijs. Nog zonder KPvF ervaring is het duo Amonia Caramel, twee goedgeklede dames met gitaren en bovenal met gouden strotjes. Met een bijzondere en spontane presentatie spelen ze zichzelf nadrukkelijk in de kijker.

De helft van het duo Amonia Caramel, Sarah Dekker, mag blijven staan. Solo is zij singer-songwriter Moonloops, de vijfde deelnemer aan deze voorronde van de Kleine Prijs. Met haar leuke, vertellende liedjes, overtuigende en eigenwijze performance maakt ze (opnieuw) indruk. Ditzelfde kan gezegd worden van No Shame, Rosé een Fries/Groningse indieband met in de gelederen Vincent Gol.


Amonia Caramel (Foto: Titus van ’t Veer)

Vorig jaar nam hij deel aan de Kleine Prijs met The All Known en toen uitgeroepen tot beste zanger van de finale. Ook dit jaar is er weer niks mis met de zang, goede stemmen met krachtige samenzang en de liedjes zitten goed in elkaar.

Voor de jury reden genoeg om het eerste halve finale ticket aan No Shame, Rosé toe te bedelen, evenals Moonloops die ook door mag naar de halve finale! Voor haar is de pret echter nog niet op, aangezien de jury nog een verrassing in petto heeft, ook het duo Amonia Caramel mag zich opmaken voor de halve finale, aangezien deze drie acts zo dicht bij elkaar liggen dat het zinloos is om te wachten tot de wildcards verdeeld worden. Komend weekend zal alweer de derde, en laatste voorronde plaatsvinden. De studio’s van 8501INDIE in Joure zijn dan het decor. Naast de twee halve finale tickets zullen de overigen wildcards dan ook verdeeld worden over de beste runner-ups van de voorrondes