Quiet As Always plaatst zich als eerste voor de finale van de Kleine Prijs van Fryslan 2021

19.06.2021 #contest #hiphop #kleineprijsvanfryslan #KPvF21 #pop #rock #singer-songwriter

Evenals vorig jaar verliep de Kleine Prijs van Fryslân ook dit jaar gedeeltelijk online, maar net toen mochten de poppodia hun deuren weer openen voor publiek voor de halve finales! Het blijft een bijzonder gezicht, een band of artiest die zich in het zweet werkt op het podium terwijl de toeschouwers keurig op hun stoeltje toekijken. Maar het is elk geval iets en het publiek maalt er (vooralsnog) niet om.

Wederom krijgen zij een halve finale te zien die van hoog niveau is, met een verrassende winnaar. De post-grunge band Quiet As Always loopt aan het eind van de avond poppodium Het Bolwerk uit met een startbewijs voor de finale. Volgens de jury was het to close to call, en zaten een aantal acts erg dicht bij elkaar. Om welke acts het ging wilde keuzecommissie niet bekend maken. Wel staat vast dat de overige vier acts allen nog kans maken op een van de wildcards die in de week na de halve finales verdeeld zullen worden door Friesland Pop.

De acts die daar dus kans op maken zijn, het verfrissende indiepop kwintet No Shame, Rosé, de band die haar wortels heeft in Harlingen en waarvan de helft vorig jaar al de finale wist te bereiken met de band The All Known.  Maar ook singer-songwriter Moonloops maakt nog kans de eindstrijd te bereiken. Haar show kende wat opstartproblemen, veroorzaakt door een lekkage backstage. De frêle zangeres kwam gaandeweg in haar rol als slaapkamer artiest en evenaarde hiermee haar ontwapende optreden in de voorrondes. Al even soepel was het optreden van rapper Jerra Martin. De pas zestienjarige had aan zijn show gesleuteld en kwam met een uitgebalanceerde show naar Sneek. IJzersterke raps afgewisseld met indrukwekkende monologen (van tape) over zelfreflectie en het leven. De avond kwam tot een (muzikaal) einde met een optreden van de band/zangers Cobi. Vol overtuiging wisten zij hun uitverkiezing voor de (halve finale) wildcard waar te maken: spontane liedjes en opvallende muzikale arrangementen, maar bovenal: de band was weer gegroeid ten opzichte van de voorrondes. Dat laatste mag eigenlijk van iedereen gezegd worden. De acts hebben de feedback van de jury en terloopse adviezen ter harte genomen, en dat is hun performance ten goede gekomen. Chapeau. Morgenmiddag strijkt het Kleine Prijs circus neer in Drachten, voor de laatste stop voor de finale. Welke van de vijf acts aldaar zal Quiet As Always vergezellen in de finale en wie pakken de laatste wildcards? Allemaal vragen waar we spoedig een antwoord op zullen krijgen!

Quiet As Always (Foto: Titus van ’t Veer)