Rasentertainer Raptiel zet halve finale Kleine Prijs van Fryslân naar zijn hand

22.06.2021 #halvefinale #iduna #kleineprijsvanfryslan #KPvF21 #pop #rap #rock #singer-songwriter

Na een bloedstollende halve finale in Het Bolwerk in Sneek stond afgelopen zondagmiddag de tweede halve finale van de Kleine Prijs van Fryslân 2o21 op de kalender. Een halve finale die wederom bol stond van de spanning, maar waarbij opviel dat alle deelnemers het elkaar gunden en elkaar bleven aanmoedigen. Muziek verbroederd en is natuurlijk geen wedstrijd, maar om een finale te spelen zal er wel een winnaar uit de bus moeten komen.

In Drachten was het wederom de ondankbare taak voor de jury om een winnaar te kiezen. Naar later bleek dat dat het verschil tussen de nummer een en twee slecht een tiende van een was. To close to call, dus. Uiteindelijk was het net genoeg om een winnaar aan te wijzen. Een dolgelukkige Raptiel, het alterego van rapper Martijn Werkhoven mocht het finale ticket in ontvangst nemen. Na al die jaren zwoegen in de provincie is er eindelijk erkenning voor de, in Franeker geboren rapper. De eerlijkheid gebied ook te zeggen dat je niet of nauwelijks om hem heen kon, deze halve finale. De man is een rasentertainer die zijn publiek moeiteloos om zijn vinger weet te winden, en wie na zijn optreden nog een glimlach kan onderdrukken heeft waarschijnlijk teveel azijn tot zich genomen. De rapper werd tijdens de show in Drachten van de juiste beats voorzien door DJ Quickfix. Dan was er ook nog een kinderjury (leerlingen van muziekjuf, en jurylid Emilie Blom), zij kozen een andere winnaar: En Alles Gaat Voorbij, maar naast het beoordelen van acts ging de jeugd voornamelijk op jacht naar handtekeningen van de deelnemers. De sterren van morgen maakten alvast kennis met de fans van morgen!

De middag begon met de warme klanken van singer-songwriter Juli (Hoekstra), die tegenwoordig als muzikante door het leven gaat als Betweenjuneandaugust. Met haar prachtige stem en mooie luisterliedjes maakt ze indruk. Ze heeft zich zichtbaar weten te verbeteren, ten opzichte van de voorrondes. Ditzelfde kan gezegd worden van En Alles Gaat Voorbij, het spokenword-marimba-drums duo. Met pakkende teksten en virtuoos marimba spel (en vergeet de drums niet), zuigen de heren je mee in hun show. Daarnaast heeft deze act een hoge originaliteits factor, immers een marimba zie je niet vaak in een poppodium, maar in het geval van En Alles Gaat Voorbij werkt het wel! Wat ook werkt is de harmonieuze samenzang van Ammonia Caramel. Het zoetgevooisde stemgeluid van de dames is prachtig en vormt een welkom rustpuntje op deze middag. De liedjes zijn origineel en ook Ammonia Caramel overtreft zichzelf in Drachten.

Ditzelfde mag gezegd worden van Abuzz. Wat een power en wat een energie! Het trio uit de Friese zuidwesthoek is een aanwinst voor het Friese bandjes circuit. De heren maken punkrock, maar geven hier op creatieve wijze invulling aan! Na een snoeiharde set, is het afsluitende ska nummer een welkome verrassing. Een groter contrast was deze middag niet denkbaar. Na Ammonia Caramel optreden en voor Raptiel. Maar dat is ook de Kleine Prijs: appels met peren vergelijken! Het maakt deze contest misschien wel een van de mooiste events van het jaar! Waarbij er uiteindelijk weer heel veel talent komt bovendrijven en waarbij (een smaakkwestie misschien) de beste acht wint!

Foto’s: Titus van ’t Veer