Regeling Kleine Podia en Festivals maakt kleinschalige optredens in de provincie mogelijk

08.07.2021

Vanaf vrijdagavond 9 juli organiseert Neushoorn de twintig avonden lang de Neushoorn Zomerconcerten. Een mooi in initiatief om lokale en regionale artiesten een podium te bieden, na een lange tijd van thuiszitten of online shows. De zomercafés in Neushoorn zijn gratis toegankelijk, maar er is beperkt ruimte. De optredens zijn mede mogelijk gemaakt door Stichting Friesland Pop, en daar zijn we uiteraard trots op. Samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert Friesland Pop met de ‘programmeringsregeling Kleine Podia en Festivals’ het programmeren van live popmuziek en zorgen we zo voor meer podiumkansen voor Friese artiesten artiesten als DINA, Esther de Jong, Abdomen en William Seen’s Transport Music. 

Door veranderingen in de wetgeving, strengere geluidsnormen en gemeentelijke bezuinigingen -maar uiteraard ook door de coronacrisis-  dreigen meer en meer kleinere popfestivals en concerten in de provincie te verdwijnen. Voor veel kleine festivals, die ook nog eens op vrijwilligersbasis georganiseerd worden is het aanvragen van subsidies of fondswerving te complex en wordt om die reden dan ook vaak nagelaten. In de meeste gevallen kunnen de festivals nog wel rekenen op lokale steun, maar ondanks deze bijdrage krijgen de organisaties de begroting niet sluitend. Voor veel kleine organisaties brengt het programmeren van livemuziek dit teveel risico’s met zich mee, terwijl juist deze initiatieven ruimte bieden aan lokale en regionale artiesten en met een beperkt bedrag (ter ondersteuning) hun festival of concert al kunnen realiseren.

Friesland Pop en het Prins Bernhard Cultuurfonds Friesland investeren met deze regeling gezamenlijk in de onderlaag van de Friese popsector en dragen zorg voor spreiding van popcultuur en podiumkansen voor (live) muzikanten en bands in Friesland. Alleen kleine muziek- en cultuurpodia met een maximale capaciteit van 300 bezoekers en kleine festivals met een maximale capaciteit van 1500 bezoekers komen in aanmerking voor een bijdrage. De stimuleringsregeling dient als bijdrage te dienen voor de uitbetaling van gages aan de optredende acts/muzikanten van alle muziekstromingen en disciplines.

Interesse? Mail onsUiterlijk één maand voor de activiteit (concert/festival) dient een aanvraag ingediend te zijn bij Friesland Pop