Friesland Pop reikt Friese Popawards online uit

24.12.2021

Speciale uitzending van Neushoorn TV op 7 januari, met o.a. optredens van o.a. Electric Hollers, Faske en Orange Effect.
Traditiegetrouw sluit Friesland Pop het Friese popjaar af met de Friese Popawards. Helaas kan dit niet doorgaan met publiek, vanwege de lockdown. Daarmee slaan Friesland Pop en Neushoorn TV de handen ineen voor awardshow in aangepaste vorm uit. De uitzending van Neushoorn TV zal plaatsvinden op vrijdagavond 7 januari en zal te zien zijn via de Facebookpagina van Neushoorn. Naast het uitreiken van de awards, zullen er ook gesprekken zijn, live en op video, met genomineerden en de winnaars.

Voor de ‘Friese Popprijs 2021’ zijn Michelle Samba, Electric Hollers, Maurice de Jong en Sjouke Nauta genomineerd. Michelle Samba muzikant die inmiddels nationaal faam maakt, als drummer bij Claudia de Breij en De Toppers.  Electric Hollers hebben inmiddels de weg ook weten te vinden, het Friese bluesrock trio mag zich gerust een van de beste live bands van Friesland noemen. Maurice de Jong is tientallen jaren een veel producerend muzikant. Met Gnaw Their Tongues brengt hij jaarlijks een aantal geluidsdragers uit en weet zich gelauwert tot in de VS. Last but not least, Sjouke Nauta, scheidend directeur van Friesland Pop. Zwaaide hier 25 jaar de scepter en is van onschatbare waarde geweest voor de Friese Popscene, zoals we die heden ten dage kennen.

Voor de Talentaward zijn Faske, Moonloops, Orange Effect en Louis Pedro genomineerd. Nieuw zijn de prijzen voor de beste videoclip, foto en Interdisciplinaire productie, voor laatstgenoemde komen Nepen van Celine Wierda en Jochem Knoef, The Deconstruction of Aristote Bofunda Gemale van Aristote Bofunda Gemale, Pavel van Bente Hout en Jonathan Sipkema en Nahrung für den Geist een Popfabryk productie uit de KOMPOST series in aanmerking.

Daarnaast kan er tot woensdag 5 januari worden gestemd op de Publieksprijs. De genomineerden hiervoor zijn: Roze zaterdag Leeuwarden, Etalage van Tresoar in OBE, Het boek Rock-‘n-roll in Friesland 1960-1999 van Robert Wielinga, Stjer de bioscoopfilm van Emiel Stoffers en Janko Krist, Mijn jaren als zwam, het boek van Sido Martens over zijn jaren bij Fungus, The Summer Sessions van Explore The North, Neushoorn TV, gemaakt  door Neushoorn en 3VOOR12/Friesland), De Broeikas, het multidisciplinaire festival van SELF. Collective, de clubavonden van Zuperstition, de band Broken Brass en Wisselstroom een crossover project van Popfabryk en Lake Woozoo.

Friesland Pop zou Friesland Pop niet zijn als ze niet ook een aantal acts een podium zou bieden om zichzelf aan een breder publiek te presenteren. De liveshows van o.a. Electic Hollers, Faske en Orange Effect getuigen van een levendig Fries popklimaat dat zich over de volle breedte van het muzikale spectrum weet te manifesteren. Meer namen volgen.

Friesland Pop is er om de Friese popcultuur te ondersteunen, om de infrastructuur door te ontwikkelen en om lokale talenten een podium te bieden. De Friese Popawards dienen in deze ter aanmoediging, maar ook om de successen van deze (jonge) talentvolle makers, muzikanten en creatievelingen te vieren.

De liveshow ‘Neushoorn Television: De Friese Popawards’ is op vrijdag 7 januari te volgen van 20:00 tot 21:30 uur via het Facebook kanaal van Neushoorn en na afloop als podcast te luisteren via Spotify.