Sjouke Nauta wint de Friese Popprijs 2021

08.01.2022 #FPA21 #friese-popawards #friesland pop #sjouke nauta

Scheidend Friesland Pop directeur Sjouke Nauta heeft de Friese Popprijs 2021 gewonnen. De Friese Popawards werden uitgereikt in een speciale uitzending van Neushoorn TV. Deze vond plaats vanuit de grote zaal van Neushoorn en was rechtstreeks te volgen via een livestream. Nauta  kreeg de award uit handen van de winnaars van vorig jaar 8501Indie, in de persoon van Johan Jager en Ronnie Halma. De show werd gepresenteerd door Femke de Walle en werd muzikaal opgeluisterd door optredens van Orange Effect, Haitze, Faske en Bobbang en Electric Hollers.

Nauta zwaaide ruim 25 jaar de scepter bij Friesland Pop en gaat dit voorjaar met pensioen. In deze jaren bouwde hij een enorme staat van dienst op. Onder zijn leiding zorgde Friesland Pop ervoor dat er tegenwoordig Friesland een gezonde popcultuur heerst. Niet in de laatste plaats door de inventieve ideeën van Nauta. De jury vond het daarom ook niet meer dan terecht dat de Nauta de Friese Popprijs, voor zijn ‘gehele oeuvre’ ontvangt! Andere genomineerden waren Maurice de Jong (Gnaw Their Tongues), Electric Hollers en Michelle Samba en Phil Mills voor het project ‘Platoo’.

De prijs voor het beste talent ging naar de Bildtse singer-songwriter en rapper Faske. Het muzikale project rondom Fasil Kuipers wist dit jaar veel nationale aandacht te generen, deed mee aan het prestigieuze coachingstraject Hit The North en scoorde nationale airplay met de single ‘Jij Belt Mij Alleen Wanneer Je Dronken Bent’. Ook genomineerd waren Johnny loves me, Moonloops, Louis Pedro, Ginge en Orange Effect.

De award voor de Beste Song van het jaar 2021, georganiseerd door, én gekozen door de lezers van 3voor12/Friesland, ging naar Haitze voor het nummer ‘Sunshine’. Nynke Laverman en Sytze Pruiksma mochten de award voor de beste video in ontvangst nemen voor de video bij het nummer ‘Stoarm’. Deze is gemaakt door videomaker Douwe Dijkstra. Naast Laverman waren ook Plunder met ‘Geef Me Eten’ (door Jan Martien Dekker), Bobbang en Faske met ‘Stilte Van De Stad’ (door Ivo Kraan) en ZEA en Dina, met ‘Wat moatte wy dwaan as wy gjin jild hawwe’ (een animatie video van René Adema).

Naast deze was er ook een nieuwe categorie, waarin een award werd uitgedeeld, De beste interdisciplinaire productie van 2021. Muzikant Bente Hout, die samen met filmmaker Jonathan Sipkema de film Pavel maakte ging met de award naar huis. Aristote Bofunda Gemale, met zijn voorstelling The Deconstruction of Aristote Bofunda Gemale, Nahrung für den Geist van Popfabryk en Nepen van Celine Wierda en Jochem Knoef waren de andere genomineerden.

© Titus van ’t Veer

.

Als laatste was er de terugkeer van de Publieksprijs. Een prijs voor het beste muziek (gerelateerde) project, festival of initiatief. De film Stjer van Janko Krist, Jeroen Seinstra en Emiel Stoffers (de Hûnekop) kreeg, met een ruime meerderheid, de meeste stemmen. Laatstgenoemde mocht de award voor de Publieksprijs 2021 in ontvangst nemen.

De uitreiking van de Friese Popawards wordt jaarlijks georganiseerd door Friesland Pop en kwam dit jaar tot stand door medewerking van Neushoorn, D’Drive, 3voor12/Friesland en Provincie Fryslân.