Abdomen blikvanger op eerste Fenix Festival op vrijdag 1 april in Neushoorn

17.03.2022 #fenix #festival #friesland #friesland pop #neushoorn

Op vrijdag 1 april vindt de allereerste editie van het Fenix Festival plaats in Neushoorn. Fenix is de opvolger van het Freeze Festival dat na 22 edities noodgedwongen moest stoppen in 2019. Evenals Freeze zal het Fenix festival een staalkaartfestival zijn voor de Friese popmuziek. Met op de allereerste editie de schitterende top-act Abdomen, waar we erg trots op zijn. Daarnaast zijn o.a. Katie Koss, Linde Nijland en Historian bevestigd, evenals een hiphop blok, een danceblok én de Frisian Metal Night. De kaartverkoop start vrijdag 18 maart.
 
In het alsmaar verschuivende festival-landschap neemt Fenix een unieke plaats in. Door breed aansprekende namen van eigen Friese bodem te boeken als headliners en deze te koppelen aan beginnende en minder bekende Friese acts laat het een nieuw publiek in aanraking komen met regionaal poptalent.
 
Abdomen | Beeld: Alwin Sinnema
 
Abdomen
De winnaars van de Kleine Prijs van Fryslân 2015 zijn terug. Na enkele succesvolle albums, deelname aan de Popronde heeft de band de afgelopen maanden hard gewerkt aan het opnemen van nieuwe muziek. Hiervoor trokken ze naar Aarhus in Denemarken. Dit moet resulteren in een nieuw album van het Leeuwarder garagerock trio, welke later dit jaar zal verschijnen.
Programma
Naast Abdomen zijn ook Katie Koss, Linde Nijland,Historian en Kloffie bevestigd, evenals een hiphop blok, met Louis Pedro & Dimungo, Krissie, Arie en Alexander Moto en de DJ’s Marc Volt en DJ Eve én de Frisian Metal Night! Katie Koss won in 2017 de Kleine Prijs van  Fryslân en werkt momenteel aan nieuw materiaal. Singer-songwriter Linde Nijland maakte in het verleden furore met de folkband Ygdrassil. Sinds 2007 speelt Nijland solo. Historian is een nieuwe, veelbelovende naam en geselecteerd voor het coachingstraject Hit The North 2022. Kloffie is een jonge singer-songwriter uit Leeuwarden. Bij haar vormen muziek en visuals een belangrijke rol. Op Fenix zal zij haar allereerste show ooit spelen.
Frisian Metal Night
Na twee jaar afwezigheid smachten we de metalfans naar een nieuwe editie van de Frisian Metal Night (FMN), daarom hebben we besloten de twee festivals samen te voegen en de FMN te integreren in het Fenix Festival, en op deze manier een podium te bieden aan de Friese hardrock- en metalbands die er op dit moment toe doen. Van nieuw talent tot bands die gewoon kont schoppen. Van death en black tot hardrock en hardcore. Namen? Wat te denken van Atmoran, Polter, Ornaris, Skoflik Omskot, Ter Ziele, Pander, Polter, Oltas en Deadspeak.
Fenix Festival
Het Fenix Festival is in het gat gesprongen wat nagelaten is door het wegvallen van het Freeze Festival, van oudsher een staalkaart-festival voor Fries poptalent, een jaarlijkse trefpunt van alles wat er in de Friese popcultuur toe doet. Een breed, genre-overschrijdend programma dat zowel professionals als geïnteresseerde bezoekers een totaalbeeld geeft van de stand van zaken in de Friese popmuziek. Fenix wil niet alleen etaleren en presenteren, maar ook initiëren, motiveren en verbindingen leggen.
Fenix wordt georganiseerd door Neushoorn en Friesland Pop. De kaartverkoop van het festival gaat op vrijdag 18 maart van start via de website en kassa’s van Neushoorn. Een ticket is voor € 1,- in de voorverkoop te verkrijgen. Aan de kassa kosten de kaarten € 3,- (+ consumptie). Meer informatie is te vinden via de website: www.fenixfestival.nl