SSTO wint Kleine Prijs van Fryslân 2022

24.10.2022

De neo-psychedelische rockband SSTO heeft vrijdagavond in Neushoorn, Leeuwarden de Kleine Prijs van Fryslân 2022 gewonnen. De band mocht hiervoor een cheque van €1000,- in ontvangst nemen voor deelname aan Hit The North, het coachingstraject van Eurosonic Noorderslag en de drie noordelijke popkoepels. Dit bedrag zal bij deelname worden verdriedubbeld door Hit The North. Daarnaast weet SSTO zich als winnaar van 2022 gegarandeerd van optredens op onder andere De Friese Popawards, Friese Lente en Eurosonic 2024.

De zegetocht van de Leeuwarder band begon in Donkerbroek, via de halve finale in Het Bolwerk te Sneek wist de band vervolgens de finale in Neushoorn te bereiken. Zowel bij de winnaar als bij de overige finalisten was een enorme groei te zien, gaandeweg het seizoen. De acts konden dan ook gebruik maken van de bootcamps die voorafgaande aan de halve finale en finale aangeboden werden. De jury van de Finale, bestond uit: Sita Rawie (Hit The North en ESNS), Peter Dijkstra (programmeur Vera Groningen en manager van The Homesick en Cloudsurfers) en Paul Ankersmit (Uncle P bookings en LAB Music). Zij prezen de winnaar om haar ijzersterke performance aangevuld met indrukwekkende visuals. Desondanks bleek het geen eenvoudige opgave voor de jury om een nummer één aan te wijzen. Rapper Given SKI maakte het hen erg moeilijk. Met een indrukwekkend en persoonlijke show legde hij SSTO het vuur na aan de schenen, met een ‘fotofinish’ tot gevolg. De overige finalisten waren Yung Jamin, Momsname, Amonia Caramel en Ukelise.

Muzikanten prijzen

Naast de hoofdprijs waren er ook nog zes muzikanten prijzen te verdelen. De cheques ter waarde van €100,- werden aangeboden door Glas Muziekinstrumenten, Heerenveen en The Groove factory in Drachten. Beste bassist: Jean-Luc Nealon (SSTO), beste drummer: Neil Arts (Momsname), beste gitarist: Joost Wegter (Amonia Caramel), beste overige: GIven SKI, beste vocalen: Cath Harryvan (Amonia Caramel).

SSTO, Foto: Jurjen Breedenbach

De Kleine Prijs van Fryslân is dé talentenwedstrijd voor popmuziek in Friesland, georganiseerd door Stichting Friesland Pop. Alle Friese popartiesten mogen aan deze contest deelnemen, ongeacht stijl en genre. Elk jaar doen ongeveer 40 beginnende Friese acts mee aan de Kleine Prijs, dat zijn gemiddeld zo’n 150 tot 200 muzikanten. Door de hele provincie worden voorrondes gehouden, veelal in samenwerking met lokale jongerencentra en muziekcafés. Op die manier wordt de drempel laag gehouden voor beginnende muzikanten, die wel graag meer ervaring willen opdoen.