Nominaties Friese PopAwards 2022 bekend

14.12.2022

Op vrijdag 6 januari a.s. luidt Friesland Pop het nieuwe jaar in met de Friese PopAwards in poppodium Neushoorn te Leeuwarden. Tijdens deze avond zullen de belangrijkste Friese popprijzen uitgereikt worden en zijn er optredens van Friese acts. De avond is gratis toegankelijk. Voorafgaande aan de Friese PopAwards vindt de eerste Friese Muziek Borrel plaats, ook in Neushoorn!

De Friese PopAwards dienen als erkenning van en als een stimulans voor artiesten en organisatoren die creatief gezien hun nek hebben durven uitsteken het voorgaande jaar (2022). Er worden dit jaar prijzen uitgedeeld in de volgende categorieën: Friese Popprijs, Talent Award, Publieksprijs, Video van het jaar, Song van het jaar en de Bernlef Priis. Friesland Pop reikt de Friese Popprijs uit aan degene die het jaar ervoor het meeste heeft betekend voor de Friese popcultuur.

Er worden awards uitgereikt in zes verschillende categorieën, waarvan de Friese popprijs de meest in het oog springende is. Hiervoor genomineerd zijn muzikant Arnold de Boer (ZEA), Lake Woozoo, Festival Madnes en Faske. Voor de Bernlef Priis, dé prijs voor diegene(n) die het afgelopen jaar het meest hebben betekend voor de Friestalige popcultuur zijn genomineerd Baldrs Draumar, Gebroeders Kleefstra, Nynke Laverman en Aaipop genomineerd.

Voor de Talent Award, het grootse muzikale talent van 2022 zijn Rowan Veltman, Given SKI, Carmen Lisa, SSTO en Jet Timmerman. Op de shortlist van de Video van het Jaar staan ‘Nachtjapon’ (Esther de Jong/Jan Martien Dekker), ‘How the War Began’ (Seewolf/Jelle van Gosliga), ‘Niemandsland’ (Marrit Jellema/Heleen Haijtema , ‘Take My Picture’ (Ginge/RIZA x BWVisuals) en ‘We kam fram Fryslân’ (De Hûnekop ft. Oele Plop).

Op de stemlijst van de Publieksprijs staan de volgende vijf artiesten/initiatieven: Raptiel, Het album Fryslân van Joost, Hardcore Vrijdag, Het Clubhuis en Festival Beachrockers. Stemmen voor de publieksprijs kan via deze link: https://frieslandpop.nl/project/friese-popawards . Daarnaast wordt er ook dit jaar (ism. 3VOOR12 Friesland) weer een award uitgereikt voor de Friese Song van het Jaar (2022), hier van gestemd worden via 3VOOR12 Friesland: https://bit.ly/3BhW7z0.

Friesland Pop heeft als doel de Friese popcultuur te ondersteunen, om de infrastructuur te ontwikkelen en om provinciale talenten een podium te bieden. De Friese Popawards dienen in deze ter aanmoediging, maar ook om de successen van 2022 van deze  talentvolle makers, muzikanten en creatievelingen te vieren.