Muzikant en poptroubadour Ernst Langhout is overleden

Ernst Langhout is 68 jaar oud geworden. In de jaren tachtig maakte Langhout furore met zijn band The Visitor. Later ging hij zich richten op akoestische muziek en bracht hij diverse soloalbums uit, waaronder Fries werk en bewerkingen van Bob Dylan.
 
Ernst Langhout werd in 1956 geboren in Aldtsjerk. In de jaren zeventig richtte hij zijn eerste band op, de akoestische folkgroep Haggis. Ze toerden onder meer door Schotland. Na het ontbinden van de band in 1978 richtte Langhout The Nighttime Visitor op. In een documentaire uit 1995 vertelde hij dat de Britse punkband Sex Pistols hem inspiratie gaf.
In 1981 veranderde de naam van Langhouts band in The Visitor. De newwaveband werd gezien als een van de pioniers van de ‘Friese Bries’, groepen die halverwege de jaren 80 ontstonden, zoals Kobus gaat naar Appelscha en Weekend at Waikiki.
The Visitor stopte in 1988. Langhout ging verder als folktroubadour. In 1990 verscheen zijn eerste soloalbum. Als soloartiest toerde hij meerdere keren door Oost-Europa. Hij speelde in Rusland en nam bands als Weekend at Waikiki mee.
In 1996 kwam de Friese taal in zijn werk. Dat jaar bracht hij zijn eerste Friestalige album uit. Op Nea Foer Altyd staat onder meer een bewerking van Bob Dylans All Around The Watchtower. Een jaar later verscheen de tweede Friestalige plaat.
 
Werk van Amerikaanse singer-songwriters in een Friestalige versie had zijn interesse. Er volgden twee albums met Bob Dylan-klassiekers. De meeste teksten zijn vertaald door dichter Harmen Wind. Een samenwerking met dichter Wilco Berga leidde in 1998 tot de plaat Sjonger en DichterIn 2007 ontving Langhout een prijs voor zijn gehele werk tijdens het Gala van de Friese Popmuziek.
In 2023 werd Langhout getroffen door een persoonlijk drama. De boerderij in Gauw waar hij sinds de jaren tachtig woonde, brandde volledig af. Zijn gitaren en songteksten en de Landscape-opnamestudio van Jan Switters gingen verloren.
Er kwam een benefietfestival waar ook oude muziekvrienden Weekend at Waikiki speelden. In het programma Noardewyn 1 op 1 datzelfde jaar vertelde Langhout dat hij weer voorzichtig kon lachen. In september 2024 werd bekend dat Langhout ernstig ziek was. Hij had maagkanker. Die ziekte is hem fataal geworden. Hij is overleden in zijn woonplaats Gauw.
Tekst en foto: Omrop Fryslân