Stichting Friesland Pop is dé organisatie voor verbetering van het Friese popklimaat.

Friesland Pop stimuleert, adviseert, ondersteunt en promoot popmuziek in Fryslân. Talentontwikkeling is ons centrale thema en onze dagelijkse missie is anderen beter en wijzer maken. De ondersteuning en ontwikkeling van (pop)muziek in Fryslân is ons uitgangspunt. We willen de beoefening, kwaliteit en diversiteit daarvan stimuleren. We zijn een toegankelijke ondersteuningsorganisatie voor de Friese popsector en werken voor en door de gehele provincie. We willen popmuzikanten van alle niveaus, leeftijden en (culturele) achtergronden verder helpen in hun ontwikkeling en carrière.

Friesland Pop is op veel manieren de verbindende factor van de Friese popmuziek, met projecten als Helden van Hier, Fenix Festival, Talent On Stage en de Friese Popawards. Het zijn allemaal projecten waarbij samen wordt gewerkt met meerdere lokale en regionale organisaties, zowel gevestigde namen als nieuwe spelers. Maar er wordt vooral samengewerkt met de muzikanten, om wiens ontwikkeling het uiteindelijk allemaal gaat. Onze onafhankelijke en intermediaire positie maakt Friesland Pop tot een ideale samenwerkingspartner, ook omdat we de muzieksector in de provincie en de verschillende regio’s goed kennen.

We dragen bij aan een levendige provincie vol talentvolle (pop)muzikanten die voor publiek kunnen optreden op de kleine en grote podia in de gehele provincie en daarbuiten. Ons doel is een levendige provincie met een overzichtelijke infrastructuur waar iedereen zijn plek kan vinden. Met veel talent dat zich kan ontwikkelen en doorstromen, zodat ook de komende jaren weer nieuwe talenten kunnen uitgroeien tot ambassadeurs van de provincie. Zoals onder andere The Cool Quest, Broken Brass, Elske de Walle, The Homesick, Twarres, The Proov, My Minds Mine en Joost Klein hen voorgingen en het levende bewijs zijn van de kwaliteit, diversiteit en potentie van de Friese popmuziek.

In de Friese popsector is momenteel sprake van een diverse infrastructuur, aansprekende evenementen en veel talent. Met de huidige lichting muzikanten, makers en organisatoren en het talrijke aanstormend talent heeft Fryslân goud in handen. Er is een enorme potentie om verder te groeien in aantallen, diversiteit en kwaliteit.

OrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatieOrganisatie

DAGELIJKSE ORGANISATIE

Friesland Pop is een kleine en laagdrempelige organisatie, bestaande uit een senior projectleider, een financieel medewerker, een directeur, twee projectleiders en een marketing medewerker op ZZP-basis, een flexibele schil aan ondersteunende projectmedewerkers en diverse stagiaires.

 

RAAD VAN BESTUUR

Friesland Pop wordt bestuurd door een klein maar deskundig bestuur, bestaande uit:
Marja van der Meer – voorzitter en wethouder gemeente Waadhoeke (aftredend 1-1-2029)
Fokke van der Veen – penningmeester en Senior Engineer Plastics Processing, Philips Drachten (aftredend 1-1-2027)
Edwin Zwaagman – secretaris en IT Lead Aegon (aftredend 1-1-2025)

 

ADVIESRAAD

Vanaf januari 2024 is de adviesraad van Friesland Pop uitgebreid. Deze bestaat onder andere uit muzikanten, producenten, organisatoren, cultuurmakers en ondernemers met affiniteit voor popcultuur. Dit zijn: Janneke de Boer (muzikant, organisator & programmeur), Emilie Blom (muzikant &eigenaar muziekschool Pingjum), Willo de Bildt (docent D’Drive & muzikant), Hanneke Dijkstra (programmeur Neushoorn), Eric Ennema (presentator Omrop Fryslân & muzikant), Ton Eijer (eigenaar Café Scooters), Fasil Kuipers (muzikant), Stephan Leistra (organisator Hardcore Vrijdag), Patrick Schaafstal (producer, muziekdocent, songwriter & muzikant), Sarah Sötemann (organisator & programmeur Podium Zwaluw & singer-songwriter) Robin van Westerlaak (muzikant, geluidstechnicus & organisator), Baukje de Vries – (eigenaar Paddy O’Ryan) Kuo Weh (muzikant & organisator) Renco de Vries (producer &organisator) Mark Wagenaar (producer)

 

STAGES

Bij Friesland Pop is doorlopend ruimte voor stagiairs van middelbare en hogere beroepsopleidingen. Wil je ook bij ons stage lopen? Stuur ons dan een motivatiebrief én je cv of bel tijdens kantooruren voor meer informatie.

WerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijzeWerkwijze

Missie
Friesland Pop stimuleert, adviseert, ondersteunt en promoot popmuziek in de gehele provincie. Talentontwikkeling is ons centrale thema en onze dagelijkse missie is anderen beter en wijzer maken. We zijn een toegankelijke ondersteuningsorganisatie voor de Friese popsector en werken voor en door de gehele provincie.

 

Doelstelling
De ondersteuning en ontwikkeling van (pop)muziek en (pop)muzikanten is ons uitgangspunt. We willen de beoefening, kwaliteit en diversiteit daarvan stimuleren. We willen popmuzikanten van alle niveaus, leeftijden en (culturele) achtergronden verder helpen in hun ontwikkeling en carrière.

 

Positie
Friesland Pop heeft een centrale positie in de Friese popsector. Die positie danken we onder andere aan onze succesvolle, langlopende projecten en onze kennisfunctie. We kennen de overige organisaties, actoren en stakeholders in de provincie goed en hebben een groot en divers (inter)nationaal netwerk. We hebben in de afgelopen paar jaar een, jaarlijks groeiende, database opgebouwd die inmiddels bestaat uit meer dan 500 muziekacts. Dat is goed voor ruim 1500 individuele popmuzikanten, die actief zijn in tientallen verschillende muziekstijlen.

 

Talentontwikkeling
De ontdekking, ontwikkeling, ondersteuning en doorstroming van talent is de basis van een bloeiende popsector. Alles wat Friesland Pop onderneemt staat in het teken van talentontwikkeling. Voor het ontwikkelen van talentvolle acts is daarnaast een levendig provinciaal live-circuit nodig, waar muzikanten kunnen optreden en professioneel begeleid worden. We faciliteren en stimuleren de verlevendiging van de provincie met livemuziek van Friese bodem. We helpen jaarlijks vele tientallen muziekcafés, festivals, dorpshuizen en wijkcentra bij de programmering van Friese livemuziek. We zetten doorlopend de Friese muzikanten in de spotlights en zetten de schijnwerpers op zowel de makers als de organisatoren om te laten zien hoe groot, divers en bloeiend de Friese popsector is.

 

Talentontwikkelingsketen popmuziek
We definiëren talentontwikkeling als een doorlopende keten met vijf opeenvolgende fases: kennismaking, leren spelen, optreden, professionaliseren en excelleren, waarbij de focus van Friesland Pop met name ligt op fasen 2 t/m 4. Talentontwikkeling in de popmuziek kent een eigen dynamiek die afwijkt van die van andere kunstvormen. Waar traditionele instellingen zoals het kunstvakonderwijs en kunstencentra bepalend zijn in de keten, is hun rol bij popmuziek kleiner. Voor deze drie verschillende niveaus hebben we diverse projecten ontworpen met de nadruk op coaching, uitwisseling en presentatie. Muzikanten komen op onze radar als ze enig basisniveau hebben en besloten hebben door te gaan in de muziek. Dan zijn ze klaar om mee te kunnen doen aan onze projecten, waar we ze kunnen begeleiden op artistiek, promotioneel, organisatorisch en zakelijk vlak. Naar het niveau waarop podia en festivals ze in hun reguliere programmering gaan opnemen.

 

Zonder breedtesport geen topsport
Investeren in de ontdekking en ontwikkeling van talent is van groot belang. De meeste muzikanten zijn in het begin van hun carrière via laagdrempelige projecten met muziek in aanraking gekomen en vanuit daar verder geholpen in hun ontwikkeling. Zonder deze basis waren ze nu waarschijnlijk niet uitgegroeid tot de gevierde ambassadeurs die Fryslân nationaal en internationaal op de kaart zetten. De kiem voor het latere succes wordt in de beginfase gelegd. The Cool Quest is bijvoorbeeld ontstaan als een muziekschoolproject bij Centrum voor de Kunsten Sneek en de leden van Broken Brass hebben ervaring op kunnen doen bij Bogerman Bigband en zich daarna kunnen ontwikkelen met ondersteuning van Friesland Pop en Popfabryk.


Directe omgeving als kweekvijver voor talent

Beginnende muzikanten zetten hun eerste stappen dicht bij huis: in hun eigen wijk, dorp of stad. Hier wordt de basis gelegd en moeten de mogelijkheden aanwezig zijn om de vlieguren te maken die nodig zijn om door te groeien. Essentieel hierbij zijn geschikte plekken om elkaar te ontmoeten, te oefenen en op te treden. Optreden is de doorslaggevende factor in het ontwikkelingsproces van muzikanten. Het geeft de grootste kick en is de belangrijkste leerervaring, zeker voor beginnend talent. Dit geldt voor alle genres.

 

SamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerkingSamenwerking

We werken graag en veelvuldig samen met tientallen partners. De samenwerkingsverbanden- en overleggen hebben verschillende schalen en niveaus. Soms vrij groot met Europese partners, maar ook heel klein met een muziekcafé in een dorp of stad. Friesland Pop is op veel manieren een verbindende factor van de Friese popmuziek, met projecten als Helden van Hier, Fenix Festival, Talent On Stage en de Friese Popawards. Het zijn allemaal projecten waarbij samen wordt gewerkt met meerdere lokale en regionale organisaties, zowel gevestigde namen als nieuwe spelers. Maar er wordt vooral samengewerkt met de muzikanten om wiens ontwikkeling het uiteindelijk allemaal gaat. Onze onafhankelijke en intermediaire positie maakt Friesland Pop tot een ideale samenwerkingspartner, ook omdat we de muzieksector in de provincie en de verschillende regio’s goed kennen.

Friesland Pop is partner in Platform Popcultuur Fryslân, Platform Popcultuur Noord-Nederland, Fries Popnet, Hit The North en heeft zitting in DOLCI. Ook buiten de provinciegrenzen zijn we actief. We zijn onderdeel van landelijke samenwerkings- organisatie POPnl en betrokken bij het nationale convenant ‘Talentontwikkeling in de Popmuziek 2020-2024’, waarin samengewerkt wordt met de talentontwikkelings-organisaties in de popmuziek: POPnl, Kunstbende, PopSport en de Popronde. De ondertekenaars vinden het belangrijk dat talentontwikkeling op de juiste wijze belegd wordt en niet verzandt in een containerbegrip. Het convenant is gesloten om concrete invulling te geven aan het begrip talentontwikkeling en een netwerk te creëren dat geworteld is in alle regio’s van het land. Het waarborgt de gezamenlijke inzet voor een blijvende groei en investering in talentvolle muzikanten. Het convenant is daarnaast een uitnodiging aan alle actieve poporganisaties om kennis te delen en samen te werken om gezamenlijk het klimaat voor popmuzikanten te versterken.

We werken verder goed samen met de Friese popopleidingen. We zijn een officieel erkend leerbedrijf en elk jaar hebben we een aantal stagiaires van mbo- of hbo-niveau die hier in een prettige werksfeer en onder goede begeleiding kennis en praktijkervaring opdoen.

Daarnaast leggen we jaarlijks meerdere locatie- en werkbezoeken af in de provincie. We bezoeken concerten en evenementen met optredens van lokaal talent, die we opnemen in onze database en via onze socials weer promoten.

Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice Codes Cultural Governance, Inclusiviteit & Fair Practice

Governance Code Cultuur

Friesland Pop onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en past de principes hiervan toe. Het is een instrument voor goed bestuur en toezicht en omvat het gehele besturingsproces: beleid, uitvoering, toezicht en verantwoording. Friesland Pop is een stichting met een onbezoldigd bestuur en een onafhankelijke Raad van Advies, bestaande uit professionals met relevante expertise en netwerk.

Friesland Pop wordt bestuurd door een klein, maar deskundig bestuur, bestaande uit Marja van der Meer  (voorzitter), Fokke van der Veen (penningmeester) en Edwin Zwaagman (secretaris). De Raad van Advies bestaat uit Baukje de Vries, Marius de Boer en Eric Ennema.

Code Fair Practice

Friesland Pop onderschrijft het belang van de Fair Practice Code en past deze zo consequent en verstandig mogelijk toe. Op het personele vlak dragen we zorg voor eerlijke beloning en wordt de CAO Welzijn gevolgd voor vast personeel. Ook bij de programmering passen we de fair practice toe. Uitgangspunt is het toepassen van de provinciale fair practice afspraken. De organisatie is maatschappelijk betrokken en waar mogelijk draagt ze bij aan het maatschappelijk debat door deel te nemen aan discussies, debatten etc. Via  POPnl, het landelijke samenwerkingsverband van popkoepels, zijn we betrokken bij het landelijk overleg over de Fair Practice Code in de popmuziek.

Code Diversiteit en Inclusie

Friesland Pop onderschrijft de Code Diversiteit en Inclusie. Friesland Pop wil inclusief zijn en streeft zoveel mogelijk diversiteit na. Uitgangspunt hierbij is dat de diversiteit van de omgeving waarin Friesland Pop functioneert zijn weerslag heeft in en vertegenwoordigd wordt binnen de organisatie en het (programma van het) festival.

Verslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloadsVerslagen en downloads

Friesland Pop Jaarverslag 2018

Jaarverslag 2018