Verslag België tour Esther de Jong Music Export Fryslân

15.06.2024

Ieder jaar ondersteunen we acts met de Music Support Regeling in samenwerking met Platform Popcultuur Friesland. Deze regeling is bedoeld voor Friese muzikanten die een tour in het buitenland willen doen. Esther de Jong toerde met behulp van de regeling door België. Lees hier het verslag van de tour:

Samen met Esker van de Werken ging Esther de Jong op tour door België. De reis startte in Haacht bij Kaffee Claude met een prachtig oud podium. Het publiek was erg aandachtig en dat was genieten. Het duo vervolgde hun reis naar de Bloesembar in Sint-Truiden. Dit is een pop-up bar die zo’n twee maanden blijft staan tijdens de bloesemperiode. Hierna gingen de twee gelijk door naar een instore show bij Just For The Record in Hasselt en daarna het voorprogramma van een uitverkochte show van Raymond van het Groenewoud bij het Kampvuurconcert bij Kasteel van Horst in Holsbeek.

Door naar ‘t Loze Vissertje in Rupelmonde. Esther: “Er hadden zich al een aantal mensen verzameld die vroegen of Esther de Jong was zeiden dat ze zouden komen kijken die avond.” Een mooi contrast met het optreden van de dag ervoor was dat het nu muisstil was, waar er tijdens het Kampvuurconcert wat doorheen werd gerommeld. 

De laatste dag stond er een show bij PAND10 in Tienen op het programma. Ze zouden eigenlijk in Stamineeke, maar dit kon niet doorgaan omdat de eigenaar ziek was. De Belgische boeker heeft zijn best gedaan om nog een alternatief te zoeken. Uiteindelijk leek het hem een mooi idee om er een soort thuiswedstrijd van te maken, in Tienen, waar het team bijna alle nachten heeft geslapen. Het was een fantastische locatie met een knusse uitstraling. Ideaal om een intiem concert te geven. 

De set was semi-akoestisch. Dit werkt goed voor de intimiteit van een concert, maar betekende ook dat een man uit het publiek het niet helemaal goed kon verstaan. Deze kreeg van Esther een LP in zijn handen gedrukt, zodat hij de teksten mee kon lezen. Na het optreden kreeg Esther nog complimenten over de teksten, wat ze heel mooi vond. Quote: “Ik denk dat ik nog nooit een optreden heb gehad waarbij ik zo erg zelf op de tekst ook lette, want er werd meegelezen!”.