Acht Friese acts organiseren eigen festival in Zuid-Spanje

Op 1 juli vertrekken acht Friese acts, waaronder ABUZZ, Los Trebolés, Jack Shit, Worldwide, De Koots, Graaf Landgraaf en Baha Gratul, naar het Zuid-Spaanse Polopos om daar een festival te organiseren. De reis begint vanuit Leeuwarden, met een karavaan bestaande uit twee bussen en vier auto’s. 

De eerste stop is op 2 juli in Zuid-Frankrijk, op Camping Deja Vu, waar de muzikanten in ruil voor optredens gratis mogen overnachten. Hoewel de opkomst op de camping bescheiden is, genieten de aanwezigen van de optredens van Graaf Landgraaf, Worldwide, Jack Shit, De Koots en Los Trebolés.

Op 3 juli vertrekt de groep richting Spanje. Na een lange, hete dag met wat hobbels onderweg, zoals autopech en een ontmoeting met de Guardia Civil, arriveert het gezelschap in Polopos. Het kamp wordt opgezet in de sporthal en de voorbereidingen voor het festival kunnen beginnen.

De avond voor de officiële aftrap van het festival vindt een intiem akoestisch benefietconcert plaats met optredens van De Koots, Worldwide en Graaf Landgraaf. De sfeer is gemoedelijk en het gemixte publiek – bestaande uit locals, internationals en Nederlanders – reageert enthousiast.

Op 5 juli start het Polopop Festival officieel. Baha Gratul opent de avond, gevolgd door Worldwide en ABUZZ, met een prachtig dorpsplein als decor en een zonsondergang op de achtergrond. Hoewel de opkomst lager is dan verwacht, blijft de sfeer goed met ongeveer 150 bezoekers. De volgende dag staan Jack Shit, Graaf Landgraaf, De Koots en Los Trebolés op het programma. Ondanks wat logistieke uitdagingen, zoals een bus die het begaf, verlopen de optredens vlekkeloos en genieten de aanwezigen van een geslaagde festivalavond.

Op zondag is het tijd om alles af te breken. Een van de bussen haalt Nederland niet meer op eigen kracht, maar dat doet niets af aan het succes van het festival. Polopop wordt afgesloten met een laatste samenkomst in een huis van bevriende Nederlanders, waarna de terugreis naar Leeuwarden begint. De tour was een waardevolle en leerzame ervaring, vol nieuwe ontmoetingen en herinneringen. Vol verwachting wordt er uitgekeken naar een volgende editie.

Deze tour werd mede mogelijk gemaakt door de Music Export Fryslân Regeling van samenwerkingsverband Platform Popcultuur Friesland.