Wat is een goede persfoto?

Een persfoto is onmisbaar voor muzikanten. Een goede foto weergeeft de identiteit van jouw act en is van hoogwaardige kwaliteit. Je kunt deze foto vervolgens gebruiken voor je social media kanalen, naar boekers en programmeurs sturen, toevoegen aan een persbericht of op je tourposter zetten. Hoe zorg je voor de juiste persfoto? Hier aan aantal tips:

Investeer in kwaliteit
Het is verleidelijk om zelf een foto te maken of een vriend met een camera te vragen. Toch kun je het beste investeren in een professionele fotoshoot. Een ervaren fotograaf levert technisch hoogwaardige beelden. Daarbij kan deze persoon ook meedenken over het vastleggen van de identiteit en stijl van de act. Een goede persfoto zorgt al snel voor een professionele uitstraling. 

Wees authentiek
Je persfoto’s moeten een authentiek beeld zijn van wie je bent als artiest. Kies kleding, locaties en poses die je persoonlijkheid en artistieke visie weerspiegelen. Vermijd het aannemen van een personage dat niet echt bij je past. Kijk per project naar wat je wil vertellen en voer dit door in je foto’s.

Denk aan branding
Je persfoto’s zijn een belangrijk onderdeel van je branding als artiest. Zorg ervoor dat ze consistent zijn met je overige promotiemateriaal, zoals je website, social media profielen en albumhoezen. Dit helpt om een herkenbare en samenhangende merkidentiteit op te bouwen.

Wees flexibel en experimenteer
Stel je flexibel en open op tijdens een fotoshoot. Probeer verschillende poses en composities uit om te kijken wat het beste werkt. Uit spontane momenten kunnen de beste foto’s ontstaan. 

Kies de juiste afbeeldingen voor de juiste doeleinden
Waar ga je de persfoto’s voor gebruiken? Denk hier goed over na voordat je een fotoshoot hebt. Voor stories en squares op social media is het belangrijk dat alles en iedereen zichtbaar is. Bij persfoto’s en interviews zijn portretfoto’s weer handig, terwijl bij albumhoezen of concertposters artistieke beelden goed passen. 

Maak foto’s in verschillende formaten en formats
Zorg ervoor dat je zowel een liggende als staande persfoto hebt. Bedenk ook of je zowel het totaalbeeld als een close-up wilt hebben. In principe heeft een kleurenfoto de voorkeur voor de pers. Deze kun je altijd nog omzetten naar een zwart-wit foto. Andersom kan dit niet.

Meer weten? Check dan deze video van auteur en artiestenmanager Martijn Crama voor een epische persfoto.