Een band starten

Je wilt een band starten, maar hoe begin je daar aan? In dit artikel staan een aantal dingen die je op weg helpen. Bijvoorbeeld waar je zeker op moet letten bij het starten van een band.

Hoe vind ik muzikanten voor mijn band?
De meeste bands beginnen met een vriendenclub, via de muziekschool of op school. Voorbeelden van wereldbekende acts die als vrienden zijn gestart zijn The Beatles, Wu-Tang Clan, U2 en Radiohead. Meestal gaat dit goed, maar het kan ook mislopen. Zo kan het zijn dat er verschillen zijn in het verwachtingspatroon of in het niveau waarop er gespeeld wordt. Vaak blijkt het dan moeilijk om tegen een vriend of vriendin te zeggen dat dit niet goed genoeg is. Probeer zo open mogelijk te communiceren en uit te spreken wat je verwachtingen zijn. Zo verlies je geen bandleden of, nog belangrijker, geen vrienden. 

Er zijn verschillende plekken waar je goede muzikanten kunt vinden. Denk aan poppodia, muziekcafés, repetitieruimtes, opnamestudio’s of muziekwinkels. Volg je muziekles? Vraag dan aan je muziekdocent of deze nog muzikanten kent. Deze persoon kan de kwaliteiten van muzikanten vaak goed inschatten en je in contact brengen met iemand die misschien in jouw band past.

Hoe kies ik een bandnaam?
Een goede bandnaam valt op, past bij de muziek en is makkelijk te onthouden. Het is dus belangrijk om  hier goed over na te denken. Wat voor naam weerspiegelt de identiteit van jouw muziek? Neem deze stap serieus. Ben je nog niet naar buiten getreden met een bepaalde naam, dan kun je deze nog zo vaak veranderen als je wilt. Wanneer je al shows hebt gespeeld en muziek online hebt gezet, is het handig om dezelfde naam te blijven gebruiken. Het is namelijk best wat gedoe om deze op (streamings)platformen aan te passen. Daarbij kan het verwarrend zijn voor je publiek of muziekorganisaties. Met een naam voor je act kies je ook gelijk je identiteit als muzikant. 

Wanneer je een band of collectief start, bedenk je vaak samen een naam. Maak dan goede afspraken over wat er met de naam gebeurt als de groep uiteen valt. Er ontstaan regelmatig ruzies over wie de naam mag gebruiken als een band uit elkaar gaat. Spreek duidelijk af wiens eigendom de naam is en leg het desnoods vast op papier. 

Voorkom dat je een naam kiest die al bestaat
Controleer van tevoren of je naam al ergens gebruikt wordt. Zo voorkom je claims of bijvoorbeeld een slechte vindbaarheid op platforms als Google, Spotify en Instagram. In een wereld waar dagelijks zo’n 100.000 nummers worden uitgebracht, is het belangrijk om goed vindbaar te zijn. Vermijd dus namen met gekke leestekens of cijfers wanneer dat niet nodig is voor je identiteit als artiest. Wel geldt de regel: hoe origineler, hoe beter!

Hoe check je dan of de naam nog beschikbaar is? Een officiële lijst van alle bandnamen ter wereld is er niet, maar www.bandname.com komt aardig in de buurt. Je kunt dit natuurlijk ook Googlen. Heb je buitenlandse ambities? Doe dan een dubbelcheck om te zien of je naam buiten de landsgrenzen vrij is. In tijden van streaming is dat sowieso aangeraden. Er zijn zo’n negen miljoen artiesten die een nummer hebben uitgebracht via Spotify, dus de kans is groot dat er iemand met dezelfde naam tussen zit. Je kan die naam eventueel toch gebruiken als het risico op verwarring klein is (omdat de artiest gestopt is of gewoon een totaal ander genre muziek maakt).

Een andere tool die je kunt gebruiken is Namechk.com. Hier kun je checken of jouw naam nog beschikbaar is op diverse social media platforms. Als je naam al in gebruik is kun je altijd nog woorden als ‘band’, ‘music’ of ‘nl’ toevoegen.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van onze collega’s bij VI.BE.

Zorg dat je je zaken goed op orde hebt
Het oprichten van een band is in de eerste plaats leuk en spannend, maar vergeet de zakelijke kant niet te regelen. Het is handig om in het begin duidelijke afspraken en een taakverdeling te maken. Zo voorkom je vervelende situaties in de toekomst. Als je het project echt serieus neemt is het goed om afspraken op papier vast te leggen. Laat deze vervolgens ondertekenen door alle bandleden. Denk bijvoorbeeld aan afspraken zoals:

  • Repetities
    Kies een vaste dag in de week of maak geregeld afspraken voor een repetitiemoment. Zo zorg je ervoor dat alle bandleden tijd hebben of maken en jullie samen kunnen repeteren. Het is storend als bandleden te pas en te onpas niet komen opdagen tijdens repetities.
  • Toewijding
    Hoe belangrijk is de band voor alle bandleden? Krijgt dit project bijvoorbeeld voorrang op andere projecten? Bespreek met elkaar wat de verwachtingen zijn en wat je wilt bereiken met je band.
  • Taakverdeling
    Bespreek met elkaar waar ieders talenten liggen. Welke skills zijn er nodig om de doelstellingen van de band te behalen? Maak op basis van ieders talent een duidelijke taakverdeling. Wellicht is de gitarist goed met social media en de zangeres een geboren netwerker die programmeurs kan overtuigen, terwijl de drummer weer beter is met financiën.
  • Leiderschap
    Het kan zijn dat een bandlid een duidelijker rol als leider of aanjager aanneemt. Dit kan goed werken als iedereen het hiermee eens is. Bespreek in dit geval goed wiens project het is en bij wie de eindbeslissing ligt.
  • Naam en logo
    Van wie zijn de naam en het logo van de band? En wat gebeurt hiermee als er een bandlid vertrekt? Mogen de bandnaam en het logo worden gebruikt voor nieuwe projecten? Bespreek goed wat er met het merk gebeurt wanneer bepaalde personen de band verlaten. 
  • Financiën en structuur
    De meeste bands vinden dit het minst leuke onderdeel. Toch is het zeer belangrijk om financiële zaken goed te bespreken. Wie is er bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de boekhouding? Wordt er een zakelijke rekening geopend? Wie heeft hier de volmacht over? Gaan alle inkomsten terug naar de band of worden gages onder bandleden verdeeld? Werk je met gageverklaringen of richt je een stichting, VOF of BV op?
  • Auteursrechten
    Het is handig om je te verdiepen in de auteursrechten van de band. Wie zijn er actief betrokken bij het schrijfproces? Is er een vaste verdeling of bekijken jullie dit per nummer? Wie geeft de nummers op bij BUMA?
  • Naburige rechten
    Wanneer er opnames worden gemaakt, krijg je ook te maken met rechten van uitvoerende muzikanten en producenten. Deze opnames moeten worden aangemeld bij SENA. Wie pakt deze taak op? En hoe worden de royalty’s verdeeld onder de band?
  • De band gaat uit elkaar of bandleden vertrekken
    Het kan altijd gebeuren dat een band stopt of dat er iemand uit de band stapt. Wat als een bandlid vrijwillig uit de groep wil of gedwongen wordt deze te verlaten? Kan een bandlid uit de groep worden gezet of niet? Wat gebeurt er in zo’n geval met de naam, het logo en de rechten op de nummers en opnames? Bespreek dit goed voordat je een band begint.