Friese Pop Awards

Vanuit Friesland Pop organiseren we ieder jaar de Friese Pop Awards. Tijdens deze awardshow worden er prijzen uitgereikt aan nieuwe Friese talenten en mensen, events en organisaties die het afgelopen jaar veel betekend hebben voor de Friese popscene. De genomineerden worden verkozen door input die is opgevraagd uit het werkveld. Dit zijn mensen die zich bezighouden met popmuziek zoals organisatoren, journalisten, programmeurs, studiohouders etcetera. Tijdens de Friese Pop Awards reiken we prijzen uit in zes verschillende categorieën.

Hier vind je alle genomineerden van 2023. 

Friese Popprijs
De Friese Popprijs wordt uitgereikt aan een persoon, organisatie of andere partij die het afgelopen jaar veel heeft betekend voor de popmuziek in Friesland. Voorgaande winnaars zijn Lake Woozoo, 8501 Indie, Cloudsurfers en The Homesick. De winnaar van de Friese Popprijs wordt gekozen door een onafhankelijke commissie. 

Talent Award
De Talent Award is een stimuleringsprijs voor talentvolle (jonge) makers uit Friesland. Welke acts hebben zich in de kijker gespeeld het afgelopen jaar? Wie heeft veel betekend voor de Friese popscene? Deze act of persoon willen we een duwtje in de rug geven. Voorgaande winnaars van de Talent Award waren Carmen Lisa en Faske. De winnaar van deze award wordt verkozen door een onafhankelijke commissie.

Video van het jaar
In Friesland worden er kunstwerken van videoclips gemaakt. Welke video springt er echt uit en welke wint de originaliteitsprijs? Voor het selecteren van de genomineerden van deze award werken we samen met New Noardic Wave. Als filmhub van het Noorden vormen zij een onafhankelijke commissie. Deze jury kiest ook de winnaar van de Videoclip van het jaar.

Publieksprijs
De publieksprijs gaat naar een persoon, collectief of organisatie die het afgelopen jaar een stempel op de Friese popcultuur heeft gedrukt. De winnaar van deze prijs wordt verkozen door, de naam zegt het al, het publiek! 

Friese Song van het jaar
Een andere publieksprijs is de Song van het Jaar. Wat was het beste nummer van het afgelopen jaar? Samen met 3voor12/Friesland is er een longlist opgesteld met nummers van Friese artiesten. Aan de hand van deze lijst kan het publiek hun favoriete top tien doorgeven. Op basis van deze stemmen wordt er een winnaar gekozen. 

Bernlefpriis
De Bernlefpriis gaat naar degene die het afgelopen jaar het meeste heeft betekend  voor de Friestalige muziek. De selectie en winnaar komt tot stand in samenwerking met de Provincie Fryslân. Voorgaande winnaars waren onder andere Aaipop en Zea.